Poczta        opinia    drukuj     Zakazy

 
•wędkarstwo
•strona główna
•klasyfikacja ryb
•miniaturki...
•indeks nazw:
łacińskich
polskich
•słowniczek...
•współpraca...
Szukaj w:
opisach ryb
słowniczku
...::::Akwarium Service::::... ranking
http://www.polishamericanexchange.com/
Gość nr
on-line 4 osoby
max on-line - 2045
w dniu 18.06.2012 r.
PŁASZCZKOKSZTAŁTNE
Orleń, skrzydlak pospolity
Myliobatis aquila
Kolorem czerwonym zaznaczono obszar występowania gatunku Myliobatis aquila

Budowa zewnętrzna: Silnie spłaszczona, rombokształtna tarcza ciała (prawie 2 razy szersza od swej długości) o dużych, ostrokątnych, wciętych na tylnej krawędzi, "skrzydłach". Wyraźnie oddzielona od tułowia podkowiasta głowa jest szersza niż dłuższa. Na jej bokach umieszczone są oczy i duże tryskawki. Silnie rozwinięte i umięśnione skrzydlaste płetwy piersiowe tworzą swoistą falbanę, będącą jakby przedłużeniem pyska (u Pteromylaeus nie łączą się z pyskiem). Skóra gładka. U starszych osobników wzdłuż linii grzbietu biegnie rząd małych kolców. Szeroki otwór gębowy. Zęby płaskie, ułożone w wielu rzędach w formie pszczelego plastra. Środkowe rzędy są wyższe. Na długim, witkowatym trzonie ogonowym (2 razy dłuższy od ciała), daleko z tyłu za krawędziami płetw brzusznych osadzona jest mała płetwa grzbietowa. Tuż za nią znajdują się 1-2 mocne, piłkowate kolce. Brak płetwy ogonowej. Strona grzbietowa ciemnobrązowa, szara lub czarniawa, połyskująca zielonkawo lub brązowawe. Trzon ogonowy ciemniejszy. Strona brzuszna biała, z czerwonawobrązowymi krawędziami płetw piersiowych. Maksymalna długość 1,5 m. Blisko spokrewnionym gatunkiem jest orleń afrykański - Pteromylueus hoyinus. Osiąga on maksymalną długość 2,6 m. Odznacza się mocno wysuniętą (wyodrębnioną) głową z długim ostrym pyskiem. Mała płetwa grzbietowa osadzona jest u niego ponad płetwami brzusznymi.

Myliobatis aquila - Orleń, skrzydlak pospolity
Rycina gatunku Myliobatis aquila


Występowanie: Wschodni Atlantyk od kanału La Manche do Madery i Wysp Azorskich (rzadko spotykany na północ od Biskajów: wyjątkowo dociera do Szkocji i południowej Norwegii); wzdłuż północno-zachodniego wybrzeża Afryki aż do Senegalu (przypuszczalnie również do południowej Afryki). Przebywa w przybrzeżnych wodach do głębokości 100 m, nad piaszczystym i mulistym podłożem.

Tryb życia: Doskonały pływak, "żeglujący" za pomocą majestatycznych uderzeń skrzydeł często tuż pod powierzchnią wody; nierzadko wyskakuje również ponad nią. Żyworodny. Wczesną wiosną ciężarne samice ciągną w pobliże wybrzeży. Młode (3-7 w miocie) rodzą się od września do lutego.

Odżywianie: Małe zwierzęta denne.

 
Autorem serwisu (i jedynym redaktorem) jest Tomasz Chmielewski