Poczta        opinia    drukuj     Zakazy

 
•wędkarstwo
•strona główna
•klasyfikacja ryb
•miniaturki...
•indeks nazw:
łacińskich
polskich
•słowniczek...
•współpraca...
Szukaj w:
opisach ryb
słowniczku
...::::Akwarium Service::::... ranking
http://www.polishamericanexchange.com/
Gość nr
on-line 10 osób
max on-line - 2045
w dniu 18.06.2012 r.
DORSZOKSZTAŁTNE
Rdzawiec
Pollachius pollachius
Kolorem czerwonym zaznaczono obszar występowania gatunku Pollachius pollachius

Budowa zewnętrzna: Ryba o wydłużonym ciele (52-55 kręgów). Szczęka dolna wyraźnie wysunięta. Na dolnej szczęce maleńki wąsik; może go również brakować. Duże dołki czuciowe na głowie. Oczy duże. Długość płetwy piersiowej odpowiada średnicy oka. Pierwsza płetwa grzbietowa z 12-13, druga z 17-20, trzecia z 17-19 promieniami. W pierwszej płetwie odbytowej jest ich 27-30, natomiast w drugiej 17-20. Linia boczna wygięta w kierunku grzbietu ponad płetwami piersiowymi. Otwór odbytowy znajduje się pod przednią częścią pierwszej płetwy grzbietowej. Ubarwienie grzbietu ciemno- lub oliwkowobrązowe, ostro przechodzące w jasne boki i jasny brąz głowy. Płetwa ogonowa mieni się tęczowo. Przeciętnie rdzawiec osiąga długość 60 do 80 cm. Są jednak często łowione również osobniki o długości do 130 cm.

Pollachius pollachius - Rdzawiec
Rycina gatunku Pollachius pollachius


Występowanie: Wzdłuż europejskiego wybrzeża od Biskajów do fiordu Varange. Wyspy Owcze, Islandia, Skagerrak, Kattegat; rzadko pojawia się na wysokości Bornholmu. Sprzeczne są informacje na temat występowania tego gatunku w Morzu Śródziemnym.

Tryb życia: Zasadniczo przebywa w pobliżu wybrzeży nad żwirowym lub kamienistym podłożem do głębokości 200 m; spotykany zarówno w pobliżu dna, jak i wysoko w toni wodnej. Młode ryby trzymają się zwykle bliżej brzegów. Okres tarła ciągnie się od stycznia do maja, ze szczytowym momentem w marcu. Składana na głębokości około 100 m ikra swobodnie unosi się w wodzie. Tarliska znajdują się na wschód i południe od Wysp Brytyjskich, w północnych rejonach Morza Północnego oraz u południowych wybrzeży Norwegii.

Odżywianie: Zasadniczo małe ryby, takie jak śledzie lub szproty.

Uwagi: Mięso rdzawe, jest wprawdzie suche, ale bardzo smaczne.

 
Autorem serwisu (i jedynym redaktorem) jest Tomasz Chmielewski